Jazz- och lyrikgruppen KAMOMILL
Margareta, Kerstin och Björn.
Jazz- och lyrikgruppen Kamomill bildades 2010 och eftersträvar en i huvudsak meditativ och rofylld koppling mellan musik och lyrik - mellan tanke och känsla.
En del av musiken är skriven av gruppens pianist men vi arbetar gärna även med musik av Duke Ellington, Lars Gullin m fl.
Medverkande:
Kerstin Fransson sång
Margareta Hagvall diktläsning
Björn Hagvall piano
Om du vill komma i kontakt med gruppen så hittar du kontaktinformation i menyn till vänster under KONTAKT.
"Harlemrenässansen" med Björn Hagvall, Maregareta Hagvall, Kerstin Fransson och Bent Persson,
Harlemrenässansen (första konserten 2021)
Harlemrenässansen, är en benämning på den period av blomstrande kulturell aktivitet som inföll i New York-stadsdelen Harlem mellan världskrigen, det vill säga från tidigt 1920-tal till tidigt 1930-tal. Rörelsens förgrundsgestalter var diktare, författare, intellektuella och musiker. Duke Ellington, Billie Holiday och Josephine Baker lade här grunden till sina internationella karriärer. Harlemrenässansen kännetecknades av en tro på att konst skulle kunna ha en effekt på sociala missförhållanden. Rörelsen var inflytelserik på den pågående afrikansk-amerikanska medborgarrättskampen och bidrog till en stärkt självkänsla och identitet hos svarta i USA.
Medverkande: Bent Persson/trumpet
Jazz- och lyrikgruppen Kamomill: Kerstin Fransson/sång, Margareta Hagvall/uppläsning och Björn Hagvall/piano
"Ljus. Gullin." med Jan Allan på biblioteket i Linköping 2017-03-11. Fotograf: Arne Lundin.
"Ljus. Gullin." med Jan Allan... (Första konserten våren 2015)
Text: Eva Sjöstrand. Musik: Lars Gullin.
Författaren, kulturreportern och radiojournalisten Eva Sjöstrand gör med "Ljus. Gullin." en kärleksfull och poetisk hyllning av en av våra största jazzmusiker.
Lars Gullin (1928-1976) är en av Sveriges genom tiderna främsta jazzmusiker och hans musik är ständigt aktuell.
Jan Allan stod Lars Gullin nära både som musiker och människa.
Produktionen togs från början fram i ett samarbete mellan Gotlandsmusiken och Riksteatern.
Programblad - "Ljus. Gullin."
Björn, Kerstin, Hans och Margareta
"Ljus. Gullin." med Hans Åkesson som gästsolist på altsax och klarinett i Musikens Hus i Katrineholm söndagen den 30 oktober 2016.
Jan Allan, Kerstin Fransson, Margareta Hagvall och Björn Hagvall
i Karlskoga Kyrka 2014-04-05.
Paradisets timma... (Första konserten våren 2013)
Vår produktion Paradisets timma har fått sitt namn efter Verner von Heidenstams dikt med musik av Lars Gullin. Programmet innehåller lyrik av Nils Ferlin och Heidenstam och bibeltexter från Höga visan och Predikaren. Musik av Lars Gullin och Björn Hagvall.
Till vår stora glädje har Jan Allan gästspelat med Kamomill vid några av våra framträdanden med denna produktion!
"...Känsligt valda dikter, kongeniala tonsättningar, sång som inte stod i vägen för innehållet och så Jan Allans unika ton i trumpeten, med mycket luft och liv och expressivitet..." (Corren 2014-04-07)
Programblad - Paradisets timma
Här kan du lyssna till ett utdrag ur Kamomills framträdande tillsammans med Jan Allan i Karlskoga kyrka den 5 april 2014. Efter en kort pianomeditation följer två dikter ur Sven Nybergs diktsamling Rallarrosblues. Margareta läser Att själv bli flod följt av Björns tonsättning av Flodens sång.
Björn, Kerstin och Margareta i Nykils kyrka den 7 oktober 2012.
Månblänk och drömmars väg... (Första konserten sommaren 2012)
Vår produktion Månblänk och drömmars väg innehåller finstämda och meditativa japanska dikter (år 800-1200) i översättning av Per Erik Wahlund och nutida svensk lyrik. Programmet har fått sitt namn efter två av de japanska dikterna. Fem av dessa dikter har tonsatts av Björn Hagvall.
Programmet innehåller även en avdelning med musik ur Duke Ellingtons Sacred Concerts kombinerat med naturlyriska dikter ur diktsamlingen Tuvor av Harry Martinson.
Pianomusik av Bix Beiderbecke och meditativa jazzimprovisationer inramar de olika programdelarna.
Programblad - Månblänk och drömmars väg
Inspelningen är från Lerbo kyrka utanför Katrineholm den 22 juli 2010. Här ingår utdrag från tre av de japanska dikterna:
Sjögräs av Ono no Komachi (800-talet) med musik av Björn Hagvall
Margareta läser Månsken av Fujiwara no Kuniyuki (1100-talet)
Höstmånen av Fujiwara no Sadaie (1162-1241) med musik av Björn Hagvall
Staffan Mårtensson med Kamomill (Kerstin, Margareta och
Björn) i Musikens Hus, Katrineholm den 9 nov 2013.
Valv bakom valv oändligt... (Första konserten sommaren 2010)
Vår produktion Valv bakom valv - oändligt... har fått sitt namn efter en av Tomas Tranströmers mest älskade dikter - Romanska bågar. Tranströmers dikter kombineras i programmet med Björn Hagvalls tonsättningar av texter ur psaltaren. Texter som är omväxlande mörka och ljusa, lågmält vackra och jublande.
Den andra halvan av programmet utgörs av musik ur Duke Ellingtons Sacred Concerts kombinerat med dikter av Verner von Heidenstam. Här återfinns flera av Ellingtons mest älskade stycken.
I vår produktion Valv bakom valv - oändligt... har vi även haft den stora förmånen att få samarbeta med klarinettisten Staffan Mårtensson. Efter vår konsert med Staffan i Katrineholm skrev Katrineholmskuriren (11 nov 2013): ´Musiken framfördes vältajmat och med precision. Helhetsintrycket kändes både genomtänkt och finstämt.´
Programblad - Valv bakom valv oändligt...
Utdrag ur Kamomills framträdande tillsammans med klarinettisten Staffan Mårtensson. Det inleds med slutet av Pavo Cristatus varefter Margareta läser Tomas Tranströmers dikt Kyrie följt av utdrag ur psaltarpsalmerna 130 och 150. All musik av Björn. Inspelningen är från Lambohovskyrkan i Linköping den 10 november 2013.